Mājās gatavoti pelmeņi

Mājās gatavoti pelmeņi


Tā kā dzīvoju valstī, kurā pelmeņi klasiskā veidā nav nopērkami, tad nolēmu pagatavot tos pati. Šoreiz arī pirmo reizi izmēģināju savu pelmeņu gatavošanas panniņu, kas ļauj pagatavot nelielus, bet vienādas formas pelmenīšus. Ja nav tādas panniņas, protams, var gatavot formu arī ar rokām (veidojot pelmeņu lielumu un formu pēc vēlēšanās).

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Mīklai

  • 500 g miltu
  • 1 ola
  • 200 ml ūdens
  • sāls
Pildījumam
  • 600 g maltas gaļas, ja pelmeņu formiņas veido ar rokām (vēlams 300g maltas cūkgaļas + 300 g maltas liellopu gaļas); 450g jauktas maltas gaļas, ja pelmeņus gatavo ar pelmeņu pannu (jo pildījumu liek pa mazākām piciņām)
  • 1 sīpols
  • sāls, pipari
  • 3-4 ēdamkarotes piena
Pagatavošanas gaita:

1. Pagatavo mīklu. Miltus izsijā lielā bļodā, vidū izveido bedrīti, tajā iesit olu, iemaisa miltos, piemet šķipsniņu sāls. Lej klāt aukstu ūdeni. Pamazām sajauc kopā, nedaudz apbārsta ar miltiem un kārtīgi izmīca, līdz mīkla ir viendabīga, gluda, stingra un elastīga. Mīklu pārklāj ar plēvi un noliek malā.

2. Pagatavo pildījumu. Maltajai gaļai (vispirms sajaucot malto cūkgaļu ar malto liellopu gaļu) pievieno sīki sakapātu vai sarīvētu sīpolu. Ja ir iespēja gaļu vēlreiz samaļ gaļas mašīnā, piemet sāli un piparus (var pievienot arī gaļas kopējo garšvielu) un labi samīca. Sulīgumam pievieno arī pienu. 

3. Gatavo pelmeņus. Uz galda uzber nedaudz miltus, lai mīkla neliptu klāt.
 Ja gatavo tikai ar rokām, tad mīklu sadala daļās, pa vienai liek uz galda (pārējo mīklu pārsedz, lai neapkalst), sarullē apmēram 2 cm resnā stienītī. Stienīti sagriež apmēram 2 cm platos gabaliņos. Katru gabaliņu ar pirkstiem izplacina un ar mīklas rulli izrullē plānā aplītī. Uz katra aplīša liek sagatavotā pildījuma masu, aplīti pārloka uz pusēm pāri pildījumam, cieši aizspiežot ar pirkstu galiem maliņu. Ja maliņa ir miltaina, to nedaudz apslapina, lai ciešāk turētos kopā. Pelmenīti saliec, saliekot tā galus kopā un cieši saspiežot.
Es gatavoju ar speciālu pelmeņu pannu. Vispirms mīkla tiek sadalīta gabalos (man sanāca 2,5 pannas, katrai pannai nepieciešamas 2 izrullēti mīklas aplīši). Katru gabaliņu izrullē tā, lai ar to varētu pārklāt pannu (un lai nedaudz iet pāri arī malām), izrullētajai mīklai jābūt diezgan plānai. Pārklāj pannu ar pirmo izrullēto aplīti, tad katrā pannas mazajā rombiņā iepilda gaļas masas pildījumu. Kad tas ir izdarīts, liek pāri otru izrullēto mīklas aplīti, saspiežot abu mīklas aplīšu maliņas. Tad ar mīklas rulli izrullē pāri visai panniņai, kamēr pelmeņu mīklai parādās atdalījuma vietas. Noņem pāri palikušo mīklu no pannas maliņām. Rūpīgi izceļ katru pelmenīti no pannas, atkal aizspiežot visas maliņas. Turpina to pašu ar pāri palikušo mīklu.

4. Pelmeņus var uzreiz vārīt sālsūdenī vai arī likt uz paplātes un sasaldēt tos saldētavā (pēc tam var salikt kastītēs vai maisiņos un turēt saldētavā).




Komentāri

Populāras ziņas