Klasisks mannas un olu buberts


Klasisks mannas un olu buberts


Šis ir mans pirmais ieraksts blogā - mana pirmā receptīte, ar ko vēlos padalīties! 

Šī recepte iespējams daudziem asociējas ar bērnības atmiņām... Kādam varbūt ar skolas laika pusdienām, kad nereti tika pasniegts buberts ar kādu no skābenajiem ķīseļiem. Bet vislabāk tas, protams, garšos ar dzērveņu nedaudz skābeno ķīseli.

Tad nu ķeramies pie gatavošanas!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 160 g mannas
  • 1 litrs piena
  • 5 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 3 olas
Dzērveņu mērcei:

  • 200 g dzērveņu (svaigas vai saldētas)
  • 1 litrs ūdens
  • 75 g cukura (ja gribas skābenāku, tad cukuru pievieno mazāk)
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Pagatavošanas gaita:

1. Atdala olu dzeltenumus no olu baltumiem. Olas dzeltenumu saputo ar cukuru (5 ēdamkarotes) un vaniļas cukuru. Puto tik ilgi, kamēr dzeltenums ir pārvērties par gaišu un dzeltenu masu, bet apjoms ir dubultojies.

2. Katliņā ielej pienu un uzvāra. Kad piens sāk pamazām vārīties, maisot ar koka karoti, pieber mannas putraimus. Nepārtraukti maisot, izvāra vidēji biezu mannā putru. Vāra aptuveni 5 minūtes.

3. Olas baltumu saputo stingrās putās.

4. Mannas putrai pievieno saputoto olas dzeltenumu un putru uzputo ar mikseri. Katliņš joprojām atrodas uz lēnas uguns. Turpinot putot, pievieno sakulto olas baltumu. Ir vēlams bubertu izkarsēt (vienlaicīgi to putojot!!). To jādara aptuveni 30 sekundes, taču ļoti jāuzmanās, lai buberts nepievilktos pie katliņa apakšas.

5. Pagatavo mērci! Katliņā ielej 1 litru ūdens un uzvāra.

6. Dzērvenes pārlej ar krūzi uzvārītā ūdens un ar blenderi sasmalcina. Izkāš caur sietiņu katliņā.

7. Pievieno cukuru un pagaršo (pēc izjūtas - vairāk vai mazāk cukura). Ķīseli uzvāra.

8. Kartupeļu cieti izmaisa aukstā ūdenī un strauji ielej ķīseli. Izslēdz plīti. Nevāra!

Buberts vislabāk garšos atdzisis ar pārlietu dzērveņu mērci.

Garšas variācijas: 
Vārot ķīseli, var izmantot arī dažādu veidu ievārījumus vai ogu/augļu sulas.
Ķīselim var pievienot arī apelsīna šķēlīti vai kanēļa standziņu.


Komentāri

Populāras ziņas